Naweed : Omdat Allah de God van Liefde en Leven is... niet van oorlog en dood.

03-03-2018

Vluchten was de enige optie

Naweed, 23 jaar, vluchtte toen hij 15 jaar was uit Afghanistan omdat z'n eigen familie hem wilde rekruteren om voor de Taliban oorlog te gaan voeren tegen de Amerikaanse overheersing. Hijzelf wilde niet naar de oorlog. Dat zou sowieso slecht aflopen. Zijn vader was commandant bij de Taliban. Hij had een raid van Amerikaanse elite soldaten niet overleefd samen met veel andere familieleden en vrienden van het dorp waar hij woonde. De drang om te leven, het verlangen naar een hoopvolle toekomst, zorgde ervoor dat hij vertrok. Zijn moeder steunde hem, betaalde de mensensmokkelaars en liet hem vertrekken. Hij koos ervoor om zijn moeder, zijn jongere broer en zus achter te laten om helemaal alleen te vluchten. Groot-Brittanië was het doel. Te voet, met de bus, de trein, in donkere vrachtwagens en met de boot de gevaarlijke tocht over de Middellandse zee, maar vooral te voet, alleen onderweg met andere onbekende vluchtende Afghanen. Het was een tocht van angst, honger en ontbering. Naweed zei dat hij geluk had dat hij in de zomer was gevlucht. Hij heeft geen koud gehad.

Na 3 maanden en 10 dagen was ik in een land waarvan ik het bestaan niet kende.

Na 3 maanden en 10 dagen stond hij in het station Brussel-Noord. Alleen in de nacht. Hij wist niet waar hij was en de mensensmokkelaars waren verdwenen. Van België had hij nooit gehoord. Hij doolde de hele nacht in het station toen hij opgemerkt werd door andere vluchtelingen die hem de volgende dag naar het commissariaat voor de vluchtelingen brachten. Na 13 maanden werd hij erkend als vluchteling met recht op vast verblijf, ging naar school, kreeg goede begeleiding en vond snel werk en woonst. Dat is alvast goed gekomen.

Omdat Allah de God van Liefde en Leven is... niet van oorlog en dood.

Over hoe het kwam dat hij niet gezwicht was voor de druk van zijn nonkels en neven om te te vechten is hij heel helder: "Ik wilde leven en oorlog was dood. Ik koos voor het leven. Ik geloof niet in de Allah van wraak en dood. Elke God in elke religie is een God van liefde en leven. Ook al wist ik dat ik mijn moeder moest achterlaten. Het was de enige optie". Vandaag heeft hij regelmatig contact met zijn moeder via de smartphone. Het blijven vreselijke uren als hij haar niet kan bereiken wanneer er terug aanslagen gepleegd zijn.

Alleen

Toen Naweed in Belgie een veilig plekje had gevonden in de opvang voor niet begeleide minderjarigen was zijn volgende doel zo snel mogelijk Nederlands leren. Hij wilde kunnen communiceren met anderen. De grootste en hardste confrontatie na zijn vlucht was te moeten vaststellen dat hij alleen was, niemand kende en met niemand kon communiceren. Naweed spreekt nu goed Nederlands, maar het gevoel van alleen te zijn blijft hem na 8 jaar nog steeds achtervolgen. Het verlangen om thuis te komen in een eigen gezin is groot en houdt hem op de been. Hij is verloofd met een Afghaans meisje. Trouwen kan pas wanneer hij de Belgische Nationaliteit heeft. Hij hoopt dat dit kan in de zomer van 2018.

Ik ben het soms moe om altijd mijn best te moeten doen...

Hij combineert twee jobs. Hij heeft een goed inkomen en hij kan sparen voor zijn toekomst. Soms is hij het werken moe en zou hij graag eens niet moeten opstaan. Hij is het meer dan eens beu om zijn best te moeten doen. Soms is werken ook een vlucht om niet geconfronteerd te worden met zijn eenzaamheid en het missen van zijn familie. Als hij bezig blijft gaan z'n gedachten ook minder naar familie en vrienden in Afghanistan.

Toekomst

Zijn leven is niet altijd gemakkelijk. Als jonge man heeft Naweed grote dromen. Maar hij heeft geleerd dat hij kleine stappen moet zetten in de richting van zijn dromen. Eerst was het Nederlands leren en verblijfsrecht krijgen, dan naar school gaan, werk vinden en nu komt er ruimte om te dromen van een gezin. Het zetten van kleine stappen houdt hem in beweging in de richting waar hij naartoe wil. Teruggaan is geen optie omdat zijn leven bedreigd blijft. Doorgaan in België en verder bouwen is de enige optie en geeft het meest toekomstperspectief. Hij is trots op wat hij bereikt heeft en geeft niet op! 

Turnhout, 4 maart 2018

©2021 - Koen Deblonde 
kdeblonde@kessels-smit.com +32 479 808836
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin