Patronen

Het is eigen aan de mens om behoudsgezind te zijn. Er is een natuurlijke neiging om zich tegen veranderingen te verzetten. Veranderingen worden in ons brein ervaren als bedreiging. Ons biochemisch systeem houdt niet van verandering en doet er alles aan om bij het vertrouwde te blijven, ook al is het niet constructief of zelfs ziekmakend. Zoals het ontzettend moeilijk is om van een ernstige drugverslaving af te raken, kan het even lastig zijn om onze ontwikkelde gewoonten en routines te doorprikken. Het is eerder ongewoon om ons reactief gedrag ten aanzien van onze omgeving in te ruilen voor creërend of scheppend gedrag. We leven doorgaans op automatische piloot en zijn ons meestal niet bewust van alle routines.

Bewustzijn

Ik wil weten hoe mensen er in slagen te breken met hun gewoonten. Ik wil beter begrijpen wat iemand nodig heeft om moedige persoonlijke beslissingen te nemen. Wat is het moment dat iemand door heeft dat de bron om tot verandering te komen in zichzelf te vinden is? Hoe ontdekken we dat we vast zitten in een patroon dat ons niet gelukkig maakt of weghoudt van ons verlangen? Wat is de rol van anderen? Wat is datgene dat ervoor gezorgd heeft dat iemand in staat is zijn of haar comfortzone te verlaten en het onbekende tegemoet te gaan. 

Waarom?

Ik ben op zoek naar mensen die met mij in gesprek willen gaan. Ik wil onderzoeken wat het geheim is achter grote of kleine doorbraakmomenten in mensenlevens. Door deze verhalen te verzamelen wil ik beter begrijpen hoe mensen ertoe komen om bewuste keuzes te maken die hun leven fundamenteel veranderde. Ik wil onderzoeken hoe mensen bewustzijn ontwikkelen waardoor ze veerkrachtig zijn. Ik wil de verhalen delen omdat ik ervan overtuigd ben dat deze verhalen anderen zullen inspireren en bewuster maken om zelf meer dan ooit de regie te nemen over hun eigen leven. 

Moeilijke momenten

Wanneer we geconfronteerd worden met een extreme crisis of een traumatische ervaring is de druk groter om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. We weten vanuit de evolutieleer dat de kans op overleven afhangt van het vermogen om je aan te passen aan de uitdagingen en bedreigingen uit de omgeving. De kans op overleven, of de kans om succesvol te zijn, hangt af van de capaciteit zelf te kunnen kiezen om gepast gedrag te ontwikkelen. We zijn als mensen uniek omdat we een bewustzijn hebben. We hebben de mogelijkheid om ons eigen gedrag en denken te observeren en keuzes te maken die creatiever zijn dan de primaire functie van ons brein dat overleven is.

Als het mogelijk is om in moeilijke situaties te leren en te veranderen, moet het ook mogelijk zijn om op inspiratievolle momenten te evolueren en te creëren in een richting zoals we zelf willen waarbij we goed doen aan onszelf en onze omgeving.

In gesprek

Ik wil in gesprek gaan met mensen die keuzes maakten die fundamentele veranderingen hebben teweeggebracht in hun leven. Het kunnen grote maar ook kleine verhalen zijn over doorbraakmomenten. Het kan het resultaat zijn van een lang proces of een moment van inzicht. Ik wil beter begrijpen hoe veerkracht werkt. Ik wil het mechanisme begrijpen hoe mensen vanuit hun bewustzijn keuzes maken die ze als mens doen groeien en ontwikkelen. Ik ben nieuwsgierig naar deze verhalen om er uit te leren en te onderzoeken of er handvatten inzitten om anderen te helpen en te ondersteunen in hun eigen groei- en veranderproces. Mensen die fundamenteel veranderen hebben ook hun effect op een systeem. Ik ben geïnteresseerd in wat het effect kan zijn op systemen. 

Wie?

Door middel van deze ontmoetingen wil ik beter begrijpen hoe bewustwording zich ontwikkelt en hoe je actief interventies kan doen om individuen en systemen te laten groeien en ontwikkelen.

Ken je iemand in je vriendenkring of vanuit je werkpraktijk die een verhaal kan vertellen. Heb je zelf een verhaal over een doorbraakmoment of een verhaal over een proces dat tot een doorbraak of fundamentele verandering heeft geleid, aarzel dan niet om contact op te nemen. Dan gaan we samen op onderzoek. Ik beloof dat het gesprek energie zal geven en zal inspireren om nog meer op zoek te gaan naar krachtige bewuste keuzemomenten. Ik beloof dat we goede afspraken maken over wat we op deze website zetten en wat niet. Door de verhalen te delen en te verbinden met andere verhalen, zullen ze lezers inspireren tot reflectie en wie weet tot het nemen van moedige beslissingen. Zo krijgen de verhalen meer betekenis.

Alvast bedankt, Koen

Wil je op de hoogte blijven? Laat dan hier je mailadres achter.

©2021 - Koen Deblonde 
kdeblonde@kessels-smit.com +32 479 808836
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin